گاز آرگون : گاز آرگون به عنوان یک گاز بی اثر در دماهای بالا مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا در دمای بسیار زیادی برخی از موادی که در حالت عادی واکنش پذیری ندارند، واکنش پذیر می شوند و آرگون می تواند مانع وارد شدن آن ها به هر واکنش شیمیایی شود.
گاز آرگون گازی بی رنگ و بی بو و غیرسمی، غیرقابل اشتعال و غیر واکنشی است که اصطلاحاً به اینگونه گازها inert یا بی اثر گفته میشود. استنشاق این گاز در غلظت های بالا جایگزین اکسیژن در خون شده و ایجاد خفگی مینماید. آرگون یکی از عناصر در گروه گازهای نجیب در جدول تناوبی عناصر است.
گاز آرگون تحت تأثیر ولتاژ بالا به رنگ متمایل به آبی روشن در می آید. گاز آرگون از تقطیر جز به جز هوای مایع به دست می آید زیرا اتمسفر زمین حاوی ۰٫۹۴ % آرگون می باشد.
گاز آرگون یکی از رایج ترین گازهای حامل است که در دستگاه کروماتوگرافی یا سوانگاری گازی مورد استفاده قرار میگیرد.
آرگون گاز انتخاب شده برای طیف سنجی ICP است. یکی از کاربردهای رایج آرگون خالص یا ترکیبی به عنوان گاز محافظ جوشکاری قوس الکتریکی معین شده است. همچنین این گاز با ترکیب ۱۰% متان برای شمارشگرهای گایگر مودر استفاده قرار می گیرد. آرگون یکی از گازهای اصلی برای پر کردن لامپ های رشته ای و ترکیب آن با نیتروژن، کریپتون یا نئون برای لامپ های فسفری است.
آرگون مایع چطور تولید میشود ؟
متداول ترین منبع تامین گاز آرگون مایع استخراج آن از دستگاه جداسازی هوا میباشد. حدودا %۰/۹۳ از حجم هوا آرگون است. از ستون تفکیک هوای اصلی از طریق یک ستون ثانویه یک جریان خام آرگون دارای حدود %۵ اکسیژن خارج میشود.
آرگون خام بعدا خالصتر شده تا خلوصهای تجاری متنوع آرگون را تولید کند. گاز آرگون را همچنین میتوان از جریان خروجی بعضی از کارخانههای تولید آمونیاک نیز بازیافت نمود. استفاده از این گاز در جوش قوس الکتریکی سبب تولید گازهای کربن مونواکسید و گاز کربن دی اکسید می شود. همچنین ممکن است اکسیدهای نیتروژن و اوزون تولید شود.
احتیاط در هنگام کار با گاز آرگون مایع !
در محیط های صنعتی باید در نظر داشته باشید تا به هیچ عنوان آرگون مایع با کربن یا فولاد کم آلیاژ تماسی نداشته باشد.
هیچگونه اثر مضر گوارشی پیش بینی نشده اما آرگون یک ماده خفه کننده است. آثار خفگی ساده ناشی از کمبود اکسیژن (تراکم آرگون) ممکن است شامل تنفس سریع، کاهش هوشیاری ذهنی، نقص در هماهنگی ماهیچه ها، من شدن همه حس ها، ناپایداری احساسی و خستگی باشد.
اگر خفگی ادامه پیدا کند، امکان تهوع ، استفراغ ، زمین خوردن و بیهوشی وجود دارد که ممکن است منجر به تشنج، کما و مرگ شود.
هیچ وقت آب را با آرگون مایع مخلوط نکنید. زیرا این کار باعث می شود مقدار زیادی از آن تبخیر گردد و آب نیز یخ بزند. اگر دست یا پوست شما به آرگون مایع برخورد کند آن ناحیه دچار سرمازدگی می شود و همواره با قرمز شدن یا تغییر رنگ پوست به خاکستری یا سفید همراه است. در این صورت باید محل برخورد را با آب ولرم خیس کرد و به هیچ وقت از آب داغ استفاده نکنید.
تمامی محفظه ها، مخازن و سیلندر های کرایوژنیک آرگون مایع باید در محیط هایی با تهویه مناسب و به صورت عمودی نگهداری شوند. این امر خصوصا در هنگام حمل و نقل در کامیون ها بسیار حائز اهمیت است تا هیچگونه ضربه ای به مخازن ارگون مایع وارد نشود.
برای استفاده سیلندر آرگون مایع حتما از تجهیزات تقلیل فشار استفاده شود و بعد از هر استفاده شیر حتما بسته شود و همچنین بعد از خالی شدن کپسول و مخازن نگهداری آرگون باید در مکانی خنک و همچنین دارای تهویه مناسب و بدور از هرگونه مواد قلیایی و اسید قرار گیرد.
هنگام استفاده از آرگون مایع حتما از پوشش کامل و عینک استاندارد استفاده نمایید. سیلندر ها حتما باید دارای کلاهک باشد و در محل خود ثابت گردد.
سیلندر گاز آرگون تحت فشار می باشد،باعث خفگی و یخزدگی شدید می شود،به هیچ وجه نباید سوراخ و در معرض آتش قرار گیرد. تماس با آرگون مایع باعث سوختگی شدید می گردد، آرگون غیرسرطان زاست، در صورت نشتی منطقه تا پراکنده شدن گاز خالی بماند.
تمامی افرادی که با آرگون مایع کار می کنند باید به عینک و محافظ، دستکش و غیره مجهز باشند.
به هیچ عنوان نباید با پوست و چشم تماسی پیدا کند چون سبب یخ زدگی آن می شود.
گاز آرگون چه مصارفی دارد ؟
- هدایت گرمایی گاز آرگون بسیار پایین است.
- آرگون دارای خواص الکترونی (یعنی یونش) است.
- گاز آرگون متداولترین گاز حامل در کروموتوگرافی گازی است.
- گاز انتخابی اسپکترومتری ICP است.
- در اسپکترومتری جذب اتمی به عنوان گاز پوششی در کوره گرافیتی به کار میرود.
- کاربرد صنعتی : از گاز آرگون در کاربردهای صنعتی بسیاری استفاده می کنند. حضور این گاز به ویژه در دمای بالا اهمیت پیدا می کند. برای مثال از آرگون در کوره های الکتریکی گرافیت استفاده می کنند تا مانع سوختن گرافیت شود.
- یکی از گازهای اساسی برای پر کردن لامپهای رشتهای است که معمولاً در مخلوطی به همراه نیتروژن، کریپتون یا نئون به کار میرود.
- در صنایع آهن و استیل برای جلوگیری از اکسید شدن فلزهای مذاب و نیز گاززدایی و سولفورزدایی استیل وآهن مذاب به کار میرود.
- کاربرد دارویی : در صنایع دارویی آرگون را با جایگزینی آن با اکسیژن درون محفظه های داروهای درون وریدی استفاده میکنند تا سبب افزایش طول عمر محصولات شود.
- برای پر کردن کیسه های هوای خودروها استفاده میشود.
- این گاز برخی خواص پزشکی نیز دارد که بیشتر در عمل های جراحی مورد استفاده قرار می گیرد که امروزه به آن سیستم آرگون پلاسما گفته می شود.
قیمت آرگون مایع
قیمت گاز آرگون مایع تقریبا همیشه طبق تعرفه ای مشخص مورد محاسبه قرار می گیرد. اما باید موارد زیر را برای محاسبه ی قیمت گاز آرگون در نظر داشت:
- اولین مورد لیتر دریافتی مورد نظر می باشد
- مسافتی که برای انتقال در نظر گرفته می شود
- زمان خرید
- خالص بودن و مرغوبیت آرگون
- و موارد دیگر
حمل و نقل و نگهداری گاز آرگون :
مخازن حاوی آرگون مایع باید در مکانی با تهویه مناسب ذخیره گردد. از ذخیره مخازن آرگون مایع در فضای بسته و یا در مکانی که از تغییرات آب و هوایی حافظت نشده، خودداری کنید.
مخازن حاوی مایعات برودتی با دستگاه های فشار جهت کنترل فشار داخلی تجهیز شده اند.
مایعات برودتی باید به صورت عمودی ذخیره، جابجا و حمل و نقل شود.
از شوک حرارتی و مکانیکی جلوگیری شود.
به هیچ وجه هیچ قسمت محافظت نشده از بدن نباید در تماس با لوله ها و یا تجهیزات حاوی مایعات برودتی قرار گیرد.
برای خرید از کجا اقدام کنیم
گاز آرگون در سیلندرهای ۵، ۱۰ ، ۴۰ ، ۵۰ لیتری عرضه میشوند. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا سفارش خرید گاز آرگون با دفتر شرکت ناب اکسیژن تماس بگیرید.